Unga ointresserade av kärnbränsle

Intresset för slutförvarsfrågan är svagt bland Gimos unga. Så verkade det i alla fall när sistaårseleverna på Bruksgymnasiet idag fick rösta om ett förvar av utbränt kärnbränsle i kommunen. Över 30 procent av eleverna avstod att ta ställning i frågan.

Temadagen på Bruksgymnasiet i Gimo handlade idag om ett eventuellt slutförvar av kärnavfall i kommunen. Innan eleverna skulle rösta ifall de var för eller emot ett förvar av utbränt kärnavfall i Östhammars kommun blev de informerade av bland annat SSI, statens strålskyddsinstitut, och miljörörelsens kärnavfallsgranskning.

Resultatet av röstningen blev att 59 procent rörstade för ett slutförvar och 9 procent mot. Men hela  32 procent avstod från att ta ställning i frågan. Samhällskunskapslärare Stefan Edelsvärd medger att det är svårt att engagera kommunens unga i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".