Badplatsen vid Wiks slott otjänlig

Redan i början av juli visade vattenproverna som togs vid badplatsen vid Wiks folkhögskola vid Mälaren att vattnet var så otjänligt att badplatsen enligt reglerna skulle ha stängts. Men badplatsen fortsatte att hålla öppet fram tills igår då Radio Uppland ringde till kommunen och påpekade att vattnet var dåligt.
Att en badplats får stängas är något som är mycket ovanligt i Uppsala kommun. Men trots att badplatsen egentligen borde ha varit stängd så pågick alltså badandet för fullt under torsdagen vid Wiks folkhögskola. Vid lunchtid sattes dock en skylt upp. Mellan den 24 juni och den 1 juli visade tre vattenprover i rad att badvattnet var otjänligt på grund av för höga halter av koliforma bakterier. Efter tre otjänliga vattenprov ska badplatsen omedelbart stängas, men det gjordes alltså först tre veckor senare och då efter att Radio Uppland läst provresultaten på kommunens egen hemsida och ringt till kommunen och påpekat att vattnet var dåligt. Ulrika Flink är tjänsteförättande kommundelschef i Haguna kommundel, som ansvarar för badplatsen: - Det här kom som en ren överaskning och var informationsmissen ligger kan jag inte svara på, säger hon. Innan badplatsen kan öppnas igen måste tre prover i rad visa att vattnet är tjänligt utan anmärkning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".