"Företag liknar sekter"

Företagsledare styr sina företag som sekter och är de anställdas gurus. Det skriver Olov Hedlin i sin magisteruppsats på sociologiska institutionen i Uppsala och drar där flera paralleller mellan hur sekter fungerar och hur moderna företag får sina medarbetare att jobba bättre.
- I en tid där religion och andra traditionella stöttepelare i samhället försvunnit, så har det uppstått ett existentiellt vakum hos folk. Och det är då människor söker nånting annat, säger Olof Hedlin. Han har tagit del av den mest populära management-litteraturen som läses av företagsledare i hela världen, och i sin uppsats beskriver han sen hur det är den moderna tidens företagsledare som skapar engagemang och ger livet dess djupare mening. På det här sättet binds medarbetarna hårdare till företaget och dess värderingar. Företag erbjuder också fler och fler förmåner till sina anställda, ytterligare en anledning att känna sig hemma i den nyandliga gemenskapen: - Det kan handla om företagsresor, företagskörer, man har städhjälp hemma just för att man ska kunna tillbringa mer tid på företaget, och så vidare, säger Olof Hedlin. Det är inte bara företag som fungerar som sekter. Olov Hedlin anar samma andlika suktan även på annat håll: - Jag besökte Allsång på Skansen förra tisdagen, och då slogs jag av häpnad. Det kanske är en överdrift men det kan kanske ge en bild. Folk stod med plakat och skrek: "Lasse Berghagen!!". Han har verkligen blivit en av den nya tidens andliga gurus, avslutar Olof Hedlin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".