Svenska hundar utomlands riskerar dödlig sjukdom

Svenska hundar som följer med på semester utomlands har drabbas av dödliga sjukdomar, hittills har nio svenska hundar insjuknat i år. Två av dem har dött.
Nu varnar Statens veterinärmedicinska anstallt, SVA, i Uppsala, att svenska hundar som följer med på semestern kan drabbas av dödliga sjukdomar. Det är den bruna hundfästingen, sandmyggan och hjärtmasken, som sprider de dödlig smittorna. Sjukdomarna är inte farliga för människor, men andra hundar i Sverige kan drabbas om hundfästingen tar sig över från en hund till en annan. När hundar förs in från länder utanför Europa hamnar de alltid i karantän, men inte om de reser inom Europa. Eftersom karantänen mest är till för att upptäcka rabies och andra sjukdomar som smittar människor och de sjukdomarna är praktiskt taget utrotade i Europa. Följden blir att hundar som är smittade med andra sjukdomar förs in i Sverige från sydeuropa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista