Höjda hyror när Kvarngärdet rustas

Uppsalahems hyresgäster i stadsdelen Kvarngärdet i Uppsala kommer att få kraftigt höjda hyror när de slitna husen ska renoveras. Under en sexårsperiod kommer hyran att gå upp med 31 procent. En höjning som hyresgästföreningen tycker är oacceptabel.

Uppsalahems tvåvåningshus på Kvarngärdet står sig ganska lika sedan 60-talet när husen byggdes. Sedan flera år tillbaka planeras för en större renovering där både stammar, elledningar och fönster ska bytas ut. Men då hyresgästföreningen och Uppsalahem inte kan komma överens om vilken hyresnivå som ska gälla har renoveringen skjutits upp.

En trerumslägenhet på drygt 72 kvadratmeter på Kvarngärdet kostar i dag runt 5 000 kronor - efter renoveringen kommer hyran att stiga under en sexårsperiod och sedan hamna på 6 500 kronor för treorna. Uppsalahems VD Åsa Hedenberg säger att hon förstår att hyresgästerna tycker att det är en kraftig höjning. Därför erbjuds hyresgästerna den sexåriga hyresrabatten. Enligt Åsa Hedenberg hade det inte blivit billigare om renoveringen av de nedgångna husen startats tidigare eller delats upp.

-  Det går att göra det steg för steg, men då blir det dyrare  för hyresgästerna.

Hyrorna på Kvarngärdet ligger i dag lägre än genomsnittet för Uppsalahems lägenheter, bland annat för att området är nedgånget.  Hyresgästföreningen tycker att hyreshöjningen på Kvargärdet är orimlig. Om inte parterna kommer överens kan frågan komma att avgöras av Hyresnämnden i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".