Politiker gör affärer med egna kommunen

Politiker sitter inte bara på dubbla styrelseposter som vi berättade om i går. En handfull politiker i Uppsala län med egna företag har inget emot att göra affärer med den kommun där man samtidigt har ett förtroendeuppdrag. Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort.

- Här har vi en massa olika utrustningar till köket bland annat.

- Och här hänger paraplyer, Knivsta kommun står det på dem.

- Ja, vi har faktiskt fått leverera lite reklamprodukter till kommunen också, det tycker vi är kul.

Under senaste mandatperioden har Knivsta kommun köpt banderoller, muggar och kläder för närmare 200 000 kronor av Mutkas företag Gurresta HB. Företaget äger hon tillsammans med sin man. Att Tarja Andersson Mutka sitter i fullmäktige för partiet knivsta.nu är inget hinder för henne att göra affärer med kommunen, tycker hon.

- Jag ser inget problem alls med det. Själv har jag ingen betydande roll i det här företaget. Jag sköter ekonomin, det är min man som är säljare.

Anna Maria Dansbo är kommunchef i Knivsta.

- Om det är möjligt så gynnar ju vi Knivstaföretag.

-Men är det lämpligt av kommunen att köpa varor eller tjänster av företag där ägaren är en av kommunens egna politiker?

- Det ser jag ingen som helst svårighet med. Det är ju ett företag som andra företag. Vi försöker ju på affärsmässiga grunder bedöma de inköp vi gör.

Av 200 politiker som står bland de översta på valsedlarna i Uppsala län -är det drygt trettio som äger eller sitter med i styrelsen i ett eller flera bolag - men det är bara ett fåtal som väljer att göra affärer med den kommun där de är folkvalda.

Folkpartiets gruppledare i landstingsstyrelsen Ismail Kamil är konsult i sjukvårdsfrågor, jobbar med översättningar och tar tolkuppdrag via sitt företag Kamil Konsult. Samtidigt sitter han i lanstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige. Han är noga med att inte blanda sina två roller och tar därför inga uppdrag från landstinget som konsult eller tolk.

- Nej, det gör jag inte. Av principiella skäl gör jag inte. Jag tycker man ska hålla isär det egna privata mot det offentliga uppdraget man har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".