Länets politiker redovisar inte sidouppdrag

Av Uppsala läns åtta kommuner, inkluderat Heby, är det bara två som kräver att politiker redovisar eventuella sidouppdrag, på samma sätt som anställda måste göra. Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort.

Det här innebär att de flesta kommuner inte vill veta om en politiker äger företag, eller sitter med i någon bolagsstyrelse.

Tierps kommun har sällskap av Heby, Älvkarleby, Östhammar, Enköping och Håbo som också saknar regler. De enda kommuner som kräver att politikerna redovisar vad de har för andra uppdrag är Uppsala och Knivsta kommun.

Uppsala har haft regeln i många år. Socialdemokraten Tone Tingsgård är ordförande i den kommitté som granskar regelverket för politikerna i Uppsala. Hon säger att det kan finnas verksamheter vid sida om som inte kan vara förenliga med ett uppdrag som kommunalråd.  

Men reglerna gäller bara kommunalråd på hel- eller deltid, inte fritidspolitikerna. Även Knivsta kräver att politikerna ska redovisa sidouppdrag men bara om man är politiker på heltid  och idag är det ingen som är det. 

I små kommuner är det inte heller nödvändigt att ha skrivna regler för att ha kontroll av de förtroendevalda, säger socialdemokraten Pyry Niemi, ordförande i demokratiberedningen i Håbo kommun. Han menar att man i framtiden skulle kunna ha nytta av ett reglemente. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".