Forsmarks kärnkraftverk. Foto:Jan Collsiöö, Pressens Bild.

SKI: Vi kan inte säga när det blir återstart!

Det blir fortsatt stopp för Forsmarks kärnkraftverk. En rad åtgärder krävs innan kärnreaktorerna Forsmark 1 och 2 får återstarta. Det framkom i dag när Statens Kärnkraftsinspektion, SKI, presenterade sin granskning av incidenten i somras.

Generaldirektör Judith Mehlin betraktar händelsen som allvarlig:

- Händelsen är allvarlig såtillvida att säkerhetsystemen måste användas samtidigt fungerade inte elförsörjningen så det är det allvarliga i händelsen. Därför kräver vi att åtgärder vidtas så att det inte händer igen.

Den 25 juli inträffade en kortslutning i ett ställverk utanför kärnkraftverket i Forsmark som ledde till ett snabbstopp av reaktor 1. Två av de fyra dieseldrivna elgeneratorer som skulle starta automatiskt och ta över elförsörjningen till kontrollrum och säkerhetssystem startade aldrig eftersom två strömformare var felkopplade och felkonstruerade. Först efter drygt 20 minuter kopplades de in manuellt och då hade vattenmängden över härden minskat med två meter i reaktortanken.

-Hur nära var det en allvarlig olycka?

- Det var inte nära. Kylningen fungerade, ingen barriär var bruten, inga komponenter var trasiga. Det var ingen störning som förorsakade skador på material, säger Judith Melin, SKI.

SKI har i dag presenterat en rad brister som Forsmark måste åtgärda innan det kan bli tal om att starta reaktorerna i gen.

- tex måste elförsörjningen från de dieseldrivna generatorerna vara säkerställd

- gasturbinen vid anläggningen ska alltid kunna starta från kontrollrummet

- och instruktioner i kontrollrummet skall vara fastställda av ledningen

De egna åtgärder som Forsmarks personal själva föreslagit är inte tillräckliga. Lennart Carlsson är chef för reaktorsäkerhetsavdelningen:

- SKI har med dagens beslut givit en signal till Forsmark att det finns ytterligare saker att åtgärda innan det kan bli tal om återstart. Jag kan inte svara på när det kan bli av.

Kontakta reporter Jonas.Alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".