Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafiken het valfråga i debatt

Nu på eftermiddagen var det dags för radio Upplands stora utfrågning av partiernas företrädare i Uppsala, på plats i Gottsunda centrum fanns sju diskussionssugna partiföreträdare och en fråga med stora skillnader i politikernas visioner var hur trafiken ska fungera i Uppsala i framtiden.

Miljöpartiets Niclas Malmberg vill bland annat satsa mer pengar till cykelbanor och kollektivtrafiken.

- Aliansen har en prioriteringsordning som lyder biltrafik, biltrafik, biltrafik till exempel avsätter vi 20 miljoner om året nu för att bygga cykelvägar, säger Niclas Malmberg. 

Gunnar Hedberg från moderaterna var av en annan åsikt:

- Miljöpartiet och majoritetsgruppen de underkänner ju människor och deras behov, ni ser ju bilar som monster som åker omkring i stället för att det är människor med legitima behov att använda bilen som gör det, säger Gunnar Hedberg.

Gåfartsvägar i centrum och fortsatt låga bussbiljettaxor var alltså frågor som högerblocket inte kommer att föra fram om dom vinner valet. Moderaternas Gunnar Hedberg tyckte tillexempel att vänsterblockens visoner om trafiken liknade plan ekonomi.

Frågor som rörde barn och skola var också framträdande i debatten i princip alla partier förespråkade mindre klasser både i förskola och i grundskolan. Och så här sa Folkpartiets Karolina Hilding om den sittande kommunledningens satsning på förskolor.

- Vi har motionerat och fått igenom i fullmäktige om en lokal plan för förskola och skola så att man får ett samlat grepp, under tiden så panikbygger man dagisbaracker här och där som blir fruktansvärt dyrt i stället för att man har en samlad bild över hela kommunen, säger Karolina Hilding.

Sammantaget var det en mycket levande debatt där även vitt skilda som frågor som rörde äldreboenden, vårdnadsbidrag och ordningsbetyg avhandlades. Och just högerblockets förslag på ordningsbetyg fick bitande kritik från socialdemokraternas Lena Hartvig.

- Det är lite naivt och tro att man löser problemen i skolan med ordningsbetyg utan det krävs helt andra insatser, det skickliga pedagoger, det krävs fritidspedagoger och att varje elev blir sedd varje dag, säger Lena Hartvig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".