Bokproducenter vill ha slut på piratkopiering

För några veckor sedan genomfördes en razzia mot ett kopieringsföretag i Uppsala som kopierat stora mängder kurslitteratur. Föreningen Svenska Läromedelsproducenter kan dock tänka sig att gå ännu längre och dra studenter som kopierar kursböcker inför domstol.
Varje år förlorar förlagen 200 miljoner kronor på kopieringen och enligt Jerker Fransson som är direktör för Föreningen Svenska läromedelsproducenter så finns många affärer som har som affärside att kopiera kurslitteratur. - Man placerar sig nära universitetsområden och marknadsför sig huvudsakligen för billig kopiering, säger han. Nyligen gjorde Kronofogden i Uppsala en razzia mot ett kopieringsföretag. Razzian kom till efter ett tips från läromedelsförlagens egen organisation, som innan hade besökt butiken och köpt en kopierad bok. Under razzian hittade sedan Kronofogden 7 böcker lagrade i digital form, främst juridisk kurslitteratur.Till exempel boken ”straffrättens påföljdslära”, som kunde köpas för under halva priset hos kopieringsföretaget. Fallet i Uppsala är första gången bokkopieringsreglerna kommer att testas i tingsrätten. Enligt den 42 år gamla upphovsrättslagen får man kopiera en bok för enskilt bruk. Men enligt justitiedepartementet är lagen så luddig att ingen vet riktigt vilka regler som gäller. Departementet håller just nu på att utforma en ny lag som väntas träda i kraft inom ett år. Där man ska anpassa lagen till dagens tekniska möjligheter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".