Ännu står valstugorna i Enköping

Försök att bränna ner valstugor

I år har partierna inte bara fått stå ut med klotter och nedrivna affischer i valrörelsen, det har också förekommit försök att bränna ner valstugor. Sen mitten av augusti har de olika partierna polisanmält omkring 30 fall av skadegörelse.

Christer Nordström är presstalesman vid polisen i Uppsala län:

- Det här är något som är extremt allvarligt .

18 augusti Knivsta

Någon bryter bort dörren och försöker sätta eld på borgerliga alliansens valstuga i Knivsta. Någon dag senare krossas en ruta på socialdemokraternas valstuga och någon försöker sätta även den i brand. Ett hakkors ritas på dörren.

5 september Bålsta

Två personer sätter eld på valaffischer som de lägger under en valstuga. Ett vittne hinner släcka innan det tar sig.

13 september Uppsala

För första gången vandaliseras bostaden för en politiker. Någon häller lim i låset på ytterdörren hos folkpartiets riksdagsledamot Cecilia Wikström:

- Det är klart att jag upplever det oerhört sorgligt och kränkande. Det är ett angrepp på den demokrati som vi alla värdesätter högt.

Känner du dig hotad?

- Det vill jag inte uttala mig om.

Det är främst de borgerliga partierna som polisanmält skadegörelse runt om i Uppsala län. Klotter, nedrivna affischer och sönderslagna fönster och dörrar. Moderaterna har fått både valstugan på Stora torget i Uppsala och partilokalen vandaliserad. För några veckor sen installerade man ett larm i partilokalen.

Polisen har idag ingen misstänkt varken för försöken att sätta eld på valstugor eller stenkastningen mot moderaternas lokal som pågått under flera år. Bevakningen har ökat kring folkpartiets riksdagsledamot Cecilia Wikström:

- Polisen syns mycket i mina kvarter nu. Det känns väldigt bra tycker jag.

Kontakta reportern anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".