Ingen fara att använda aska

Det finns inga hinder för föreningar och privatpersoner att använda radioaktiv torvaska som byggmaterial. Det anser miljökontoret i Uppsala efter att ha rådfrågat experter.

I våras kunde Upplandsnytt rapportera om Storvreta IK som byggt en ny motionsslinga med hjälp av tonvis med torvaska, en restprodukt från Vattenfalls torvförbräningsanläggning i Uppsala.

Men det här väckte protester från boende i Storvreta och när ytterligare en förfrågan från en privatperson kom om att få använda torvaska, bestämde miljö- och hälsoskyddsnämnden att experter skulle granska om det finns några risker för strålskador på människor eller miljön i övrigt. Nu har remissvaren kommit in.

Några risker för människor anses inte finnas men Statens strålskyddsinsitut, SSI, anser i sitt yttrande, att det inte går att utesluta genetiska skador på växter och djur men att effekterna är så små att de ur ekologisk synpunkt är utan betydelse.

Utifrån dessa svar anser miljökontoret att det räcker med att man ställer vissa krav för hur askan får läggas ut. Men frågan är ändå inte helt avgjord. Sista ordet har miljö- och hälsoskyddsnämnden. En av ledamöterna i nämnden, Sten Johnsson, tycker inte att torvaska borde läggas i naturen överhuvudtaget.
- Vi ska inte lägga ut den i naturen, däremot måste vi deponera den någonstans under kontroll. Men det kostar pengar och det var det som Vattenfall ville undvika att betala, säger han.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".