Uppfödare tar strid mot djurrättsaktivister

Pälsdjursuppfödare och köttproducenter anser nu att de har fått nog av djurrättsaktivister. Som ett svar på de attacker som pågått i flera år har ett rikstäckande nätverk bildats för att man ska kunna slå tillbaka mot aktivisterna, som ofta är ungdomar.
Gösta Jonsson föder upp kaniner strax utanför Enköping, och är med i nätverket. På sin gård föder han upp kaniner för köttets skull. De senaste 2,5 åren har han utsatts för attacker från olika djurrättsorganisationer. Senast i slutet av april bröt sig en grupp personer in och stal 89 kaniner, kaniner som sedan påträffades i det vilda där merparten av dem fallit offer för rovdjur. Den händelsen och liknande har fått Gösta Jonsson att gå med i nätverket som består av bland annat pälsuppfödare och animalieproducenter. -Det kan liknas vid ett medborgargarde, säger Gösta Jonsson till Upplandsnytt Uppsalapolisens reaktion på djuruppfödarnas planer är något avvaktande. - Ett medborgargarde är naturligtvis inte bra, det här är något som polisen ska sköta själva, säger Kjell Söderberg som är chef för Uppsalapolisens underättelsetjänst. I Sölvesborg finns flera chinchillauppfödare som har ett bra samarbete med polisen - och närpolischefen där är mycket kritisk till Gösta Jonssons planer på ett medborgargarde. - Vi har lagar och författningar som ska följas, annars blir det vilda västern. Det är bättre om man går samman och bildar ett bevakningschema som farmarna i vår kommun gjort. Om de ser något misstänkt ringer de polisen. Att göra egna ingripanden är något vi avråder från, säger närpolischef Mikael Centrén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".