Förarkris på Swebus

I helgen tvingades Upplands lokaltrafik ställa in totalt 80 turer runt om i Uppland. Det är personalbristen hos entreprenören Swebus som är problemet.
Hög sjukfrånvaro bland chaufförerna, utökade turer och för få timanställda som kan hoppa in extra, så ser verkligheten ut för Swebus just nu. - Så här allvarliga problem har vi aldrig haft förut, säger Hans Lindberg chef för Swebus Uppsala region. - Nu är det oerhört tufft för oss. Varje tur som får ställas in kostar oss 5 000 kronor i ersättning till beställaren Upplands lokaltrafik. Det är tungt, jobbigt, stressigt att ständigt jaga människor som kan hoppa in. 24 chaufförer saknas Förra sommaren fanns det förutom den ordinarie personalen, uppemot 15 timanställda i regionen som kunde hoppa in när det krisade. I år är dom endast 2-3 stycken och i förra veckan saknades 24 chaufförer bara i Uppsala innan vikarier satts in. Inför sommaren såg det ändå rätt bra ut menar Hans Lindberg, men ingenting har fungerat, aldrig har så många chaufförer varit sjukskrivna och dom som tidigare ställde upp och hoppade in vill inte längre komma tillbaka. Vad det beror på måste nu utredas. Men något direkt förslag på hur resten av sommaren ska fungera, har inte Hans Lindberg. Turerna fortsätter att ställas in. - Idag har vi ingen reservplan att ta till. Vi måste ha någon form av brainstorm för att komma till rätta med problemet, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista