Mer strul kring flygmekanikerutbildning

Den omdiskuterade flygmekaniker-utbildningen på Fyrisskolan i Uppsala har nu drabbats av ännu ett bakslag. När en grupp från skolan nyligen besökte luftfartsstyrelsen i Norrköping för att lämna in en ansökan om kvalitetscertifiering för utbildningen, fick man återvända till Uppsala utan att ha lämnat in någon ansökan.

- Det är inte roligt att som chef för en skolenhet få bakläxa, säger Fyrisskolans rektor Christer Rosell.

Detta är dock inte första bakläxan för utbildningen. Först var tanken att kvalitetscertifieringen skulle varit klar nu till höstterminen. Den ansökan som lämnades in den gången fick skolan dra tillbaka, eftersom man insåg att man inte kunde leva upp till luftfartsstyrelsens krav.

Nyligen gjordes alltså ett nytt försök. En delegation från Fyrisskolan åkte till Norrköping för att nu äntligen lämna in sin ansökan. Men också den här gången fick Fyrisskolans representanter klart för sig att man inte uppfyllde kraven, och ansökan lämnades aldrig in. Bakslaget kom mycket oväntat för Uppsala kommun, som redan glatt hade gått ut med ett pressmeddelande om delegationen som åkt iväg för att lämna in sin ansökan.

Men frågan är om Fyrisskolan och Uppsala kommun överhuvudtaget förstått förutsättningarna för mötet i Norrköping. Torbjörn Balkefors på luftfartsstyrelsen säger att han blev mycket förbryllad då han såg kommunens pressmeddelande:

- Jag förstår ingenting, för det var aldrig meningen med mötet. Vi hade erbjudit information...

En ren informationsträff, säger alltså luftfartsstyrelsen, där det aldrig ens var meningen att någon ansökan skulle lämnas in. Fyrisskolans rektor Christer Rosell, som själv inte var med till Norrköping, blir mycket förundrad då han får höra det:

- Vårt syfte med att åka ner var ju att lämna in en ansökan.

Upplandsnytt har talat med två av de personer från Fyrisskolan som var med till Norrköping, men de vill inte uttala sig i den saken. På Uppsala kommun säger den ansvarige handläggaren Björn Bylund att han blir lika förvånad som rektorn över det han får höra.

- Jag har uppfattat det som att man skulle dit och lämna en ansökan, eller i vart fall diskutera den.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".