"Kompetensbrist på utbildningen"

Det blir svårt för Uppsala kommun att nå målet som säger att Fyrisskolans flygmekanikerutbildning ska ha sin nya kvalitetscertifiering klar till nästa höst. Ännu har inte ansökan lämnats in, och det tar tid att få en certifiering.

Som Upplandsnytt tidigare berättat så har Fyrisskolan två gånger fått dra tillbaka en ansökan, eftersom skolan insett att man inte skulle klara luftfartsstyrelsens krav på en certifiering. Något som behövs för att dom som går utbildningen ska ha goda chanser att få jobb. Och frågan är om Uppsala kommun har förstått vilka krav som ställs för att nå en certifiering. Luftfartsstyrelsen talar om minst två år från att ansökan lämnats in, om en mödosam process med exakta kursbeskrivningar och återkommande kontroller för att se att verksamheten verkligen bedrivs som det sägs.

Men trots att Uppsala kommun alltså ännu inte ens kommit så långt att en ansökan lämnats in, säger kommunens handläggare i frågan Björn Bylund så här:
- Som jag har uppfattat det ligger inte certifieringen långt borta idag.

Ett av dom krav som ställs på utbildningen är att ha en tydligt definierad verksamhetsansvarig, en s k Accountable Manager. En sån har utsetts för utbildningen, det är Fyrisskolans biträdande rektor Ola Rick. Men när Upplandsnytt vill ställa frågor om utbildningen hänvisar han till skolans rektor. Och enligt luftfartsstyrelsen tyder det på att Fyrisskolan på den punkten inte förstått vad reglerna kräver:
- Är han utsedd till Accountable Manager ska han inte referera till någon annan.

Fyrisskolans rektor Christer Rosell har räknat ut att utbildningen behöver 90 elever för att den ska gå ihop sig ekonomiskt för kommunen. I dag har utbildningen bara 23. Ändå tänker han kämpa vidare för en certifiering. Men luftfartsstyrelsen ser klara brister i ledningen för utbildningen:
- Eftersom man inte har kunnat presentera en komplett ansökan tyder det väl på kompetensbrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".