Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunen bröt mot sina regler

Turerna kring flygmekanikerutbildningen på Fyrisskolan i Uppsala fortsätter. Upplandsnytts granskning visar att kommunen bröt mot sina egna upphandlingsregler när man anlitade den konsult som skulle ordna en kvalitetscertifiering för utbildningen.

Dessutom betalade kommunen ut arvodet trots att konsulten inte lyckats ordna nån certifiering.  Konsulten var VDn för Uppsala Air, Mattias Sjölund, som planerar att driva flygplats för civilt flyg på Ärna, där tidigare F 16 låg. Sjölund reagerade när kommunen häromåret funderade på att lägga ner flygmekanikerutbildningen och tryckte på för att kommunen skulle behålla den. Det slutade med att kommunen anlitade Sjölund som konsult, med uppdrag att ordna den kvalitetscertifiering som behövs för att locka fler elever.

Enligt avtalet med Sjölund skulle denne få en del av sitt arvode först då han lyckats ordna certifieringen. Trots det har hela beloppet på 200 000 kronor betalts ut, fastän Sjölund hittilss inte lyckats åstadkomma ens en korrekt ansökan om certifiering.  Kommunens handläggare Björn Bylund medger för Upplandsnytt att utbetalningen var fel.  

- Det är möjligt att den sista delen inte skulle gått ut förrän certifieringen var klar.

Upplandsnytt har kontrollerat om kommunen följt upphandlingsreglerna då Sjölund anlitades. Det krävs visserligen inte någon annonsering när det gäller belopp i den här storleken, men kommunens riktlinjer säger att minst tre tänkbara leverantörer ska tillfrågas, att det ska dokumenteras vilka som tillfrågats, deras respektive pris och skälet till att en anbudsgivare valts ut. Upplandsnytt tar på nytt kontakt med Björn Bylund på Uppsala kommun.

- Han var den enda som tillfrågades. Vi tyckte att konceptet som han hade var det vi behövde.

Mattias Sjölund själv säger att personliga konflikter på Fyrisskolan, som han inte kände till då han tog uppdraget, är ett skäl till att certifieringen inte nåtts.

- Slutmålet med certifieringen, den har vi inte nått. Det får vi alla ta på oss som finns i den här organisation. Konsult som rektor som lärare.

Han säger också att han fortfarande är involverad i certifieringsarbetet, trots att han inte längre får något arvode. Frågan är då om Mattias Sjölund haft ett egetintresse av att utbildningen ska finnas kvar i Uppsala

- Det kan ju ha haft det historiskt. Att det är en mycket god idé att ha någon sorts affärsdrivande lågkostnadsservice åt flygbolag i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".