Statliga pengar till stadshotell

Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen har kommit överens om att från staten söka bidrag till de arkeologiska utgrävningarna under stadshotellet i Enköping.
Byggnaden är inte byggnadsminnesmärkt men anses viktig för miljön på torget i Enköping. Det positiva med bidraget från riksantikvarieämbetet är att det nu blir billigare att renovera hotellet. Men för att få pengarna krävs att det är bostäder som ska byggas, samt att hotellets nuvarande utseende bevaras. -huset har ett stort kulturhistoriskt värde, och är viktigt för stadsbilden, säger Ulf gyllenhammar på riksantikvarieämbetet. Byggföretaget PEAB som äger marken har hela tiden velat riva stadshotellet och bygga nytt, eftersom man menat att en renovering blir på tok för dyr. Som de ser det är det inte de arkeologiska utgrävningarna som är dyra, utan de grundförstärkningar som måste till för att stötta upp det gamla knarriga hotellet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".