Ändrad regel drabbar sverigedemokraterna

Den nyvalda borgerliga alliansen i Uppsala vill ändra på reglerna om ekonomiskt stöd till småpartier i fullmäktige. Om förslaget går igenom så kommer till exempel sverigedemokraterna, som valdes in i fullmäktige i söndags, att drabbas ekonomiskt.

Ett parti i Uppsala som har ett mandat i fullmäktige får idag ekonomiskt stöd som ska bekosta en 40-procentig täjnst för en politisk sekreterare. Alliansen i Uppsala har nu räknat ut att ett litet parti som sverigedemokraterna skulle få en miljon kronor under nästa mandatperiod, en summa som moderaternas Gunnar Hedberg tycker är onödig. 

Men sverigedemokraterna tog sig inte bara in i Uppsalas kommunfullmäktige i årets val. Även i Enköping fick partiet ett mandat, i Tierp gick de från noll till två mandat och i Älvkarleby från ett till två. Men när Upplandsnytt ringer till politikerna där så tycker de att det låter lite konstigt att Uppsala-alliansen vill göra om systemet nu efter valet.

Moderaten Anna Wiklund i Enköping säger att där tog man beslut om ekonomiskt stöd före valet. Inte heller Lars Skytt och Bengt-Olov Eriksson, socialdemokratiska kommunalråd i Älvkarleby respektive Tierp tycker att det är rätt att ändrar regeln så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".