"Kommunala fastigheter bör ses över"

Frågan om utförsäljning av kommunala fastigheter och bolag har åter aktualiserats när flera kommuner får ett nytt borgerligt styre efter valet. I Enköpings kommun har det varit borgerligt styre sedan 1998, men nu har moderaterna stärkt sin makt.

Anna Wiklund är moderat kommunalråd:

- Det viktiga är inte att sälja ut, utan att se över all kommunal verksamhet hela tiden.

1998 tog de borgerliga makten i Enköping och började då sälja ut delar av kommunens fastighetsbestånd, bland annat delar av Enköpings Hyresbostäder, vilket var en lyckad affär enligt moderata kommunalrådet Anna Wiklund.

Under den senaste mandatperioden valde de borgerliga att inte sälja ut, men nu skulle det åter kunna bli aktuellt med utförsäljningar av Enköping Hyresbostäder, säger hon. Vilka delar av företaget det skulle vara är inte klart. Finns det något som partiet säger nej till att sälja ut?

- Ena Energi kommer vi inte att sälja ut, det finns inga sådana planer. Sen tycker jag man ska se över alla fastigheter som kommunen har idag, finns det någon som en privat ägare kan köpa, så kommunen satsa på sina primära uppgifter istället, är det viktigare tycker jag.

I Östhammar blev det maktskifte efter valet. Så vad säger nu den styrande borgerliga alliansen om ägandefrågan rörande kommunala fastigheter och företag. Anna Lena Söderblom är moderat gruppledare i Östhammar och hon säger att partierna ännu inte har bestämmt hur man ska göra, men att det finns en generell inställning i frågan

- Där vi inte har någon verksamhet finns det ingen anlendning att ha kvar ägandet, men vi ska inte sälja bara för säljandets skull.

Moderaten Gunnar Hedberg, kommunalråd i Uppsala, säger att de inte har några planer på att sälja ut hela eller delar av Uppsalahem, men att man aldrig ska säga aldrig. Om de som bor i ett hus själva vill köpa ut sina hyresrätter, så kommer den nya borgerliga majoriteten att pröva det.

Kontakta reporter
oskar.kollberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".