Många vill byta ut oljepannan

Intresset för att byta från olje- eller eluppvärmning till andra mer miljövänliga system för att värma sitt hus är stort. Länsstyrelsen i Uppsala är överhopad av ansökningar från folk som vill ha bidrag för energikonvertering. Man har till och med fått be om mer pengar från staten.

- Det är en väldigt stor efterfrågan och i dagsläget har vi över 600 ansökningar. Det är ju verkligen lönsamt att göra sig av med oljeberoendet idag eftersom oljepriset är så högt, säger Tomas Östlund är energihandläggare på länsstyrelsen.

Tomas östlund har mycket att göra. Över 600 upplänningar vill nämligen ha bidrag från länsstyrelsen för att byta ut sina oljepannor eller elelement till någon mer miljövänlig form av husuppvärmning.

Något förenklat kan man få upp till 14000 kronor i bidrag om man gör sig av med oljepannan medan ett byte från direktverkande el kan ge upp till 30000 i bidrag.

Det förutsätter förstås att man byter till något mer miljövänligt som till exempel solvärme, värmepump eller fjärrvärme. Populärast är bergvärmen säger Tomas Östlund.

- Det är ju en helhetslösning, för både tappvarmvattnet och husets uppvärmning. Om man satsar på pellets så är det ju lite jobb med det, medan värmepumpen sköter sig själv.

Bidraget har blivit så populärt att länsstyrelsen fått be om mer pengar från staten. Totalt finns nu sex miljoner kronor att dela ut och än är det inte för sent att få ta del av pengarna.

- Bidraget kan man söka till och med år 2010. Fast med den efterfrågan som är idag så kommer pengarna inte att räcka så länge, säger Tomas Östlund på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".