Allergiförenings lokaler gör medlemmar allergiska

Astma och allergiföreningen i Uppsala kan inte vara i sina lokaler. Flera medlemmar blir allergiska varje gång föreningen håller möte, och trots att de påpekat problemet under alla år, så gör kommunen och landstinget ingenting åt det.
- Vi har inga resurser att bygga egna lokaler så vi hoppas att kommunen har andra lokaler som de kan hyra ut till oss. De har vetat om det i flera år och vi har skrivit till kommunen så vi hoppas att någonting ska hända, säger Astrid Mäkitalo som är ordförande i Astma och allergiföreningen i Uppsala. I sju år har Astma och allergiföreningen i Uppsala hållit till i handikappföreningarnas lokaler på Kungsgärdet. Så fort de flyttade in märkte de att många medlemmar blev sjuka av att vara i lokalerna. Varför vet de inte. Landstinget som äger lokalerna, byggde om ventilationen, men det blev det inte bättre av, och någon ordentlig undersökning av lokalerna har inte gjorts. Idag hålls istället Astma och allergiföreningens möten i personalmatsalen i samma hus. Problemet är att matsalen ofta är upptagen och om någon under dagen har lagat mat med stark lukt, så är det flera medlemmar som blir allergiska där också. - Vi vågar inte ha några möten där heller. Det är flera som får hudutslag och andningsproblem när vi är där, säger Astrid Mäkitalo ordförande i Astma och Allergiföreningen i Uppsala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".