Muséet i Gamla Uppsala kan få ny regi

Riksantikvarieämbetet planerar att lämna muséet i Gamla Uppsala och liknande verksamheter runt om i landet. Istället kan privata entreprenörer erbjudas att ta över.

- Jag tror att det handlar om att samverka med många olika aktörer i området för att få hela Gamla Uppsala att bli en riktig pärla som man bara måste åka till, säger Eva Bergdahl som är enhetschef på riksantikvarieämbetet.

Verksamheten här vid Gamla Uppsala museum nära Uppsala högar kan om några år komma att drivas av någon annan än riksantikvarieämbetet, precis som övriga fornminnen på 80 platser i landet. Riksantikvarieämbetet har tillsammans med den tidigare socialdemokratiska regeringen påbörjat diskussioner om en förändrad roll för myndigheten, att den inte längre ska sköta vare sig fastighetsförvaltning eller besöksverksamheten vid fornminnena. I stället ska riksantikvarieämbetet enligt planerna renodla sin myndighetsroll och koncentrera sig på att bygga upp kunskap och metoder för vård av fornminnen. Själva fastighetsförvaltningen skulle någon annan myndighet kunna ta över, säger Eva Bergdahl.

- Jag kan tänka mig att det kan vara naturvårdsveket, men det kan också vara fastighetsverket som har hand om slott och en hel del andra byggnader.

Besöksverksamheten i fastigheterna kan tas över av andra, även privata aktörer är intressanta.   

- Riksantikvarieämbetet kommer att verka för att hitta andra aktörer, säger Eva Bergdahl.

Riksantikvarieämbetet funderar nu som bäst på sitt vägval. Ett alternativ som har diskuterats är att samtliga fornminnen ska ha tagits över av andra år 2010, men det finns också krafter inom ämbetet som tycker att det vore klokt att behålla fyra av de stora besöksmålen, nämligen Birka, Glimmingehus, Ale stenar och Gamla Uppsala museum. Så vad som händer med Uppsalamuseet är alltså i hög grad osäkert, både vad gäller vem som ska förvalta fastigheten och vem som ska driva verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista