"Statliga pengar krävs om vi ska ta över"

Om Upplandsmuseet ska ta över Gamla Uppsala Museum, måste de också få pengar för driften av staten. Det säger nu chefen för Upplandsmuséet Håkan Liby.

Det säger Håkan Liby som är chef för Upplandsmuseet. Det skulle kunna bli de som tar över Gamla Uppsala Museum om riksantikvarieämbetet gör verklighet av sitt förslag.

Förslaget går ut på att verksamheten vid Gamla Uppsala museum nära Uppsala högar om några år kan komma att drivas av nån annan än riksantikvarieämbetet, precis som övriga fornminnen på 80 platser i landet.

Riksantikvarieämbetet har tillsammans med den tidigare socialdemokratiska regeringen påbörjat diskussioner om en förändrad roll för myndigheten, att den inte längre ska sköta vare sig fastighetsförvaltning eller besöksverksamheten vid fornminnena.

Men om verksamheten skulle övergå i exempelvis Upplandsmuséets regi kräver det alltså mer statliga pengar säger chefen Håkan Liby.
- Det är klart att det kommer att handla om villkoren och det är ju just nu väldigt oklara. Vem kommer att äga huset? Vem kommer att äga utställningarna? Hur kan föremålslånen få fortsätta med ny låntagare?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista