Smög in till äldre på natten

En vårdare inom hemtjänsten i Uppsala har fått sparken sedan han gått in i tre vårdtagares bostäder, utan att ha varit i tjänst.  För knappt två veckor sedan slog de boende själva larm och nu utreds händelsen enligt Lex Sarah.

Yvonne Bispfors är områdeschef på Uppsala produkton, vård och bildning.

- Torsdagen den fjortonde så ringde tre vårdtagare in till en av våra enheter och berättade att det hade varit en person hemma hos dem på natten. En person som de kände igen. Personen påstod att de hade larmat, men det hade han inte gjort. Han hälsade på dem och pratade med dem men kunde inte ge någon bra förklaring till varför han var där.

Mannen som var vikarie, jobbade uteslutande dagar och kvällar - men så en natt fanns han helt plötsligt inne i hemmen hos tre äldre personer. Den manlige hemvårdaren har inte stulit någonting och det har inte heller förekommit några former av hot eller våld. Varför han egentligen befann sig i lägenheterna är ett mysterium.

Äldreombudsmannen i Uppsala, Margaretha Åkerlind Skuteli, säger till Radio Uppland att det inträffade är djupt beklagligt och att hon aldrig hört talas om ett liknande fall. Hon är även glad att fallet nu utreds enligt lex Sarah, en bestämmelse som innebär att vårdpersonal är tvungen att anmäla brister i omsorgen.  Tack vare datoriserade nyckelskåp kunde man snabbt identifiera mannen som nu har fått sparken. Kommunen har även varit i kontakt med polisen, som valt att inte gå vidare med ärendet då inget uppenbart brott begåtts.