SD lämnar plats tom i Östhammar

Sverigedemokraterna hade inget namn i Östhammar så nu kommer partiets stol i fullmäktige stå tom i 4 år. Dessutom hade partiet fått en vågmästarroll i kommunen om man haft någon representant.

Sverigedemokraterna har mandat i sex av länets kommuner med Heby inräknat, totalt 8 platser, men i Östhammar kommer partiet alltså inte kunna använda sitt mandat eftersom de tre namn som väljare själva skrivit dit på partiets valsedlar inte är valbara, som hårdrocksikonen Marilyn Manson och kommunpolitikern Birger Norén som redan representerar ett annat parti.

Men de som röstat på partiet i Östhammar har ändå inte kastat bort sina röster tycker Sverigedemokraten Joakim Larsson:
- Jag hoppas att det kommer att resultera i att fler sympatisörer kommer att träda fram för att fylla dessa tomma stolar med, i nästa val.

I år har partiet hoppats på att folk ska skriva dit sig själva eller någon annan när man inte haft någon egen kandidat men det här innebär också att vem som helst kan ”sno åt sig platsen” och i princip driva vilken politik som helst.

Sverigedemokraterna har i år tvingats ta kontakt med flera valda personer både i Heby och Tierp EFTER valet för att kontrollera om de tänker driva partiets politik.

Den här typen av valresultat är skadlig för demokratin säger Jörgen Hermansson, professor i statskunskap vid Uppsala universitet:
- Man skapar oreda. Man saboterar demokratins sätt att fungera.

Sverigedemokraterna kommer finnas i fullmäktige i Enköping, Heby, Tierp, Älvkarleby och Uppsala och Joakim Larsson är inte bekymrad över att partiets plats i Östhammar nu kommer stå tom.
- Det är sånt som händer.