Höga halter av marknära ozon i Uppsala

Uppsala har för höga halter av det miljö- och hälsofarliga ämnet marknära ozon som kan orsaka både andningsbesvär och skador på grödor.
I mätningar som gjorts av miljökontoret har uppsala de senaste fem dagarna legat över EUs tröskelvärde. - Det är ett ekonomiskt problem eftersom det kostar jordbruket över en miljard om året i förstörda grödor, säger Maria Wetterstrand, språkrör för miljöpartiet som tycker att det här är ett osynligt problem som borde diskuteras mer. Boven i dramat är som så många gånger förr massbilismen. I kombination med varmt och soligt sommarväder skapas marknära ozon när solstrålning reagerar med ämnen som främst finns i bilavgaser. De senaste dagarna har det också varit höga halter av marknära ozon just i Uppsala. Det är vid ett flertal tillfällen den senaste veckan som man har hamnat över EUs tröskelvärde. För känsliga personer och barn kan det ge andningsbesvär.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista