Sjukskrivningarna ska ner

Landstingets och Försäkringskassans arbete med att få ner antalet sjukskrivningar fortsätter. Hittills har arbetet gett bra resultat i primärvården, och nu satsar man också på slutenvården.

Landstingsdirektör Per-Olof Osterman menar att läkare länge har sjukskrivit patienter på rutin, något man måste ändra på.

Utan att reflektera över patientens bästa har läkarna skrivit ut period efter period av nya sjukskrivngar, säger Landstingsdirektör Per Olof Osterman. Sjukskrivningen har bara då tuffat på och patienten kommit längre och längre ifrån arbetsmarknaden. Något man nu försöker ändra på i samarbetet som pågår mellan Landstinget och Försäkringskassan för att snabbare få sjukskrivna ut i arbete, och färre sjukskrivningsdagar betyder också mindre utgifter för landstinget. För många som varit långtidssjukskrivna kan ambitionen att skära ner antalet sjukskrivningsdagar kanske framstå som stressande, men Per Olof Osterman menar att man måste se det på ett annat sätt.
- Det är inte bra att vara sjukskriven, det är för de sjukskrivnas bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista