"Bara" 700 skrotbilar insamlade

Om en månad avslutas den andra rikstäckande skrotbilskampanjen, som syftar till att få bort skrotbilar från vår miljö. I Uppsala län har man fått in drygt 700 bilar, men det är bara en tredjedel så många som under den första kampanjen.

Trots minskningen vill kampanjansvarige Lars Alm inte kalla kampanjen misslyckad.

- Vi fick nog bort många bilar i den första omgången, och då harv i ju lyckats. Lite bilar kan ju innebära att det här har varit ganska lyckat. 

Det här är alltså andra gången som stiftelsen Håll Sverige rent anordnar den så kallade skrotbilskampanjen. När den förra kampanjen avslutades, för tre år sedan, hade Uppsala län lyckats samla in drygt 2 600 bilar.  Med en månad kvar av den andra kampanjen är siffran endast 730. Ett faktum som alltså inte behöver vara negativt, enligt kampanjansvarige Lars Alm.

Andra län, som till exempel Västerbotten och Värmland, har samlat in betydligt fler ekipage. Det skulle bland annat kunna förklaras av att länen har olika bilkulturer.

- Man behåller bilarna längre, man kör med dem längre, och framför allt, det är längre mellan skrotar och bärgare i Värmland än vad det är i Uppsala. Det är lättare att göra sig av med en bil i Uppsala, säger Lars Alm.

I dagsläget finns en skrotpremie på upp till 1700 kronor för den som lämnar in sin gamla bil, men på grund av nya EU-direktiv försvinner premien vid årskiftet - en förändring som hotar framtida skrotbilskampanjer. Just därför anser Lars Alm att avslutningen av den pågående kampanjen blir extra viktig.

- Nu gäller det verkligen att få bort de bilar som finns...