Polis hämtade 11-åring till gynundersökning

Socialtjänsten, Länsstyrelsen och polismyndigheten i Uppsala har anmälts till Justitieombudsmannen, JO, efter att myndigheterna tvingat en flicka att genomgå en gynekologundersökning. Socialtjänsten misstänkte att hon könsstympats, men anklagelserna visade sig helt felaktiga.

Bakom JO anmälan mot de svenska myndigheterna finns en utomordentligt märklig och tragisk historia som började med att en distriktssköterska på en vårdcentral i Uppsala misstänkte att en flicka skulle föras bort till ett afrikanskt land för att könsstympas under sommarlovet. Sköterskan hade inte träffat flickan på flera år, men hört talas om att hon skulle dit. Sköterskan gjorde en anmälan till Socialtjänsten som polisanmälde misstänkt könsstympning.

Åkte på semester

Familjen hade då, utan vetskap om anklagelserna, redan åkt iväg över sommaren, men inte alls till det land som sköterskan misstänkt, och inte för att könsstympa sin dotter utan för att semestra. Väl hemma kontaktas familjen av socialtjänsten som krävde att dottern skulle gynekologundersökas, något som den oförstående familjen upplevde som mycket kränkande. Familjen ställde sig dock inte negativa till en undersökning för att bevisa sin oskuld.

Flickan hämtades av polis

Senare hämtas istället flickan av polis i skolan, och tvingades genom gå en gynekologiskundersökning, som visade att anklagelserna var helt felaktiga. Pappan vände sig till Diskrimineringsbyrån i Uppsala, där Lina Gidlund är handläggare:

- Det är under all kritik att några enskilda personers förutfattade meningar, och som vi uppfattar det bristande vilja att undersöka fakta, har fått sådana allvarliga konsekvenser för en liten flicka. Hon ställer sig nu frågan om hon vågar åka utomlands eller om det kommer innebära att hon kommer hämtas av polis och tvångsundersökas.

Konktakta reportern oskar.kollberg@sr.se