Dykning efter sjunket skepp

Tre dykare från Grisslehamn har börjat ett riktigt detektivarbete för att reda ut vad som egentligen hände när fartyget S/S Energi sjönk för ganska precis 52 år sedan.
Fartyget var på väg från Luleå till Rotterdam när det den 21 september 1950 gick till botten utanför Gävle efter en explosion. Nio av de 16 ombord omkom. Först antogs det att fartyget kört på en mina, men femton år senare ville en före detta flickvän till någon som jobbat på rederiet berätta vad som hänt. Polisutredningen visade att en man på rederiet köpt 20 kilo dynamit kort före händelsen, och han och två andra dömdes till fleråriga fängelsestraff. - Det ger ju dubbel spänning att dyka när det finns en gammal kriminalgåta kring fartyget. Man dömde ju på indicier från en sårad flickvän, så tänk om de suttit oskyldigt dömda, säger dykaren Jörgen Andersson till Norrtälje tidning. Han ska nu tillsammans med två kamrater försöka lokalisera vraket av det förlista S/S Energi och i bästa fall också undersöka skrovet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".