Kommunen ska granska Attendo-fallet

Uppsala kommun kommer nu att granska fallet med den 83-åring som enligt anhöriga vanvårdats på korttidsboendet Rondellen, som drivs av vårdbolaget Attendo Care på Kronparksgården i Uppsala. 83-åringens dotter Rose-Marie Lundgren säger att det var en omänsklig miljö som hennes svårt sjuke och döende far tvingades utstå.

- Han hade ofta nedkissade kläder, det var urinfläckar på lakanen, och avföring låg i sängen. Jag tycker väldigt synd om pappa som fick ligga där 24 timmar om dygnet.

Ann-Sofie Sundman är föreståndare på Rondellen:

- Först och främst vill jag säga att jag ser väldigt allvarligt på det som framkommit och vi har tillsatt en grupp som ska utreda alla punkter i anmälan.

Rondellen är ett kortidsboende för äldre som funnits sen ett år, då Attendo Care vann över kommunen i en upphandling. Attendo Care kommer nu förutom att göra en egen utredning av händelsen med 83-åringen även låta länsstyrelsen och socialstyrelsen utreda ärendet. Men Attendo Care är samtidigt skeptiska till att 83-åringen verkligen legat i avföring som dom anhöriga berättat:

- Ingen människa ligger ensam utan tillsyn varken dag eller natt hos oss, så man kan inte bli liggande i sin avföring, säger Ann-Sofie Sundman.

Samma inställning finns bland personalen på Rondellen:

- Om man anklagar oss ska man göra det på rätt grunder, och kunna underbygga det. Dom vill väl komma åt oss, men jag är stolt över att jobba på Attendo Care.

Även på Uppsala kommun kommer händelsen med 83-åringen att utredas, säger Magnus Johannesson på äldrekontoret:

- Vi ser allvarligt på denna händelse. Attendo har bra verksamheter, men i det här fallet har det varit brister som är graverande och det ska vi titta på.

Kontakta reporter
marten.nilsson@sr.se