Fågelskrämma fick bort kajor

Problemet med de kajor som tidigare terroriserade Vasaparken i centrala Uppsala är nu löst. Det var stora flockar av kajor som gjorde lekpatsen obrukbar och störde de omkringboende på natten.

- Det var ohållbart. Det luktade fruktansvärt och lekparken gick inte att använda, det säger viltvårdaren Lars Johansson från Uppsala kommun.

Sedan det nya sytemet sattes upp har kajorna flytt parken, på ett tak i närheten till parken sattes den artificiella fågelskrämman upp, och genom att spela upp ett nödskrik från kajorna blir fåglarna förvirrade och splitttaras i mindre grupper för all leta efter sin nödsatta vän. Det här är något som har fungerat bra. Marianne Karlsson bor vid parken och är ofta ute och leker med sina barnbarn där, och hon har märkt skillnaden.
- Det är inte alls lika mycket, man märker det på kvällen allra helst. Det luktade hemskt illa förut, men det är mycket bättre nu, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista