Rausing ger sig in i Linnéstrid

En av Sveriges rikaste kvinnor har oväntat engagerat sig i stridsfrågan om en servicebyggnad i Linnéträdgården i Uppsala.

Det är Lisbet Rausing, som är donator till bl a Uppsala universitet, som tycker att universitetet borde låta bli att bygga den planerade modernistiska servicebyggnaden i trädgårdens 1700-talsmiljö. Universitetsdirektören Mats-Ola Ottosson är överraskad över Lisbet Rausings engagemang.
- Det är ju intressant och spännande att hon engagerar sig i den här frågan, säger han.

Lisbet Rausing är en stor donator till forskningsändamål, och hon har själv uppgett att hon donerat totalt runt en miljard. Bl a donerade hon 30 miljoner till Uppsala universitet för några år sen för att bekosta en ny professur i vetenskapshistoria. En donation som innebär att både professur och ämnet räddats för framtiden vid universitetet. Lisbet Rausing disputerade själv på en avhandling om Linné, och sina åsikter om Linnéträdgården och den tänkta servicebyggnaden framförde hon till Uppsala kommuns byggnadsnämnd tidigare i år innan nämnden skulle fatta beslut om bygglov.

I ett e-postmeddelande vädjar hon till nämndens ledamöter att skjuta på beslutet att, som hon uttrycker det, bygga modernt i Linnés 1700-talsträdgård. Hon tycker att de inblandade borde ta sig mer tid för att skaffa fram bättre underlag, och att om man kommer i tidsnöd inför jubileumsåret nästa år, i så fall bygga ett provisorium. Då är ju ingen skada skedd, skriver Lisbet Rausing. På Uppsala universitet har ledningen inte känt till de synpunkter Rausing framfört till byggnadsnämnden.
- Det visste vi inte.

Är det något som påverkar ert ställningstagande?
- Jag tolkar det inte som någon omfattande skepsis, jag tolkar det som om hon undrar om det går att ta reda på hur det en gång såg ut, och de möjligheterna har vi redan uttömt, säger Mats-Ola Ottosson.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista