Poliselev fick livstid för mordet på Gülay Karagöz

Den 36-årige poliselev som åtalats för mord på en kvinna från Alunda dömdes på måndagen av Uppsala tingsrätt till livstids fängelse.

Enligt Uppsala tingsrätt är bevisningen tillräckligt stark för att döma för mord, trots att det saknats direkt teknisk bevisning och en fastställd dödsorsak. Tingsrätten konstaterar att det visats att hon utsatts för kraftigt våld och att hennes kropp därefter rullats in i en presenning och gömts i skogen, och tingsrätten drar av det slutsatsen att det är styrkt bortom varje rimligt tvivel att någon berövat Gülay Karagöz livet.

-Jag är inte förvånad men besviken över domen. För att kunna döma för mord måste man ha en hygglig förklaring till hur mordet gått till, säger Leif Ericksson, poliselevens försvarsadvokat, som har för avsikt att överklaga domen.
Rätten påpekar att det är visat att 36-åringen träffade henne den dagen och vid den tidpunkt som hon försvann. Han hade både tillfälle och motiv till att döda henne, skriver tingsrätten, som menar att den press som Gülay Karagöz satt på 36-åringen för att få honom att betala tillbaka pengarna han lurat henne på.

Tingsrätten framhåller också att 36-åringens egen historia hela tiden ändrats och anpassats efter dom bevis som presenterats för honom, och tingsrätten menar att hans historia om okända kidnappare som rövat bort Gülay, saknar all trovärdighet.

- De bör inte räcka för att fälla en person för livstids fängelse. Jag tror inte att den här domen kommer att stå sig, säger Bengt Lindell, professor i processrätt vid Uppsala universitet, som menar att enbart indicier inte borde vara tillräckliga för en fällande dom vid ett såpass grovt brott.

-Jag tycker tingsrättens dom är välskriven, säger åklagare Elin Blanck. Hon tror att tingsrättens dom kan stå fast även i hovrätten.