Ovanligt med uppgörelser i undre världen

Flera mord har inträffat i Uppland det gångna halvåret. Men till skillnad från landet i övrigt så är det ovanligt med mord inom den undre världen i Uppland. Bara ett av de sex mord som skett i år, har kopplingar till den undre världen.
Nu senast har en 18- åring begärts häktad misstänkt för att ha slagit ihjäl en 65-årig pensionär. För en dryg månad sen så knivmördades en kvinnlig forskare på sin arbetsplats på BMC av en olyckligt kär förövare. I januari sköts Fadime Sahindal ihjäl av sin egen far och i Märsta utreder Stockholmspolisen för närvarande vad man tror är ännu ett hedersmord. - Något trendbrott är det absolut inte fråga om, säger Erik Lagerholm, chef på kriminalavdelningen vid Uppsalapolisen. Förra året mördades, dräptes eller misshandlades sex personer till döds i Uppsala län. År 2000 var det bara två, men 1998 hela tio som miste livet på det här sättet. Det går alltså inte att dra några statistiska slutsatser. Vad man kan säga är att det här är mord som inte har någon som helst koppling till uppgörelser inom den undre världen. Det är enbart den händelse i Librobäck där en 25-årig man hittades mördad i närheten av en väg, där polisen menar att det finns en sådan koppling. Och det är samtidigt det enda mordfall som polisen inte lyckats utreda så här långt. - Vår förhoppning och vår ambition är ju givetvis att lösa det här mordet så snart vi kan, och min övertygelse är att vi kommer att lösa det, säger Erik Lagerholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista