Möjligt få igen missad tid i bostadskö

Tusentals bostadssökande i Uppsala, som för snart två år sedan trillade ur Uppsalahems kösystem, får nu chansen att få tillbaka sin köplats i det kommunala bostadsbolaget. Många köande missade nämligen att återinskriva sig då bolaget gjorde om sitt uthyrningssystem inför 2005. Fredrik Holm är fastighetschef på Uppsalahem:

- Vi har fått många samtal och reaktioner på att många har trillat ur kön, och nu ger vi ett unikt erbjudande att anmäla sig igen.

I slutet av 2004 uppmanades alla som stod i Uppsalahems bostadskö att innan det årets slut återinskriva sig i kön, annars skulle de tappa sin kötid. Anledningen var att bostadsbolaget skulle göra om sitt uthyrningssystem. Och mycket riktigt var det många som inte gjorde det och därmed föll ur kön. Av nära totalt 75 000 köande förlorade 40 000 människor sin kötid, mer än hälften föll bort. Inte alla hade alltså uppfattat hur de skulle gå tillväga.

- Vi vet att de var många kunder som om av olika skäl glömt bort eller inte kunnat återanmäla sig och nu känns det rättvist att ändra det.

- Vad tycker du om er informationen förra gången?

- Vi skickade ut brev och hade annonser så vi upplevde att vi hade informerat. Men med facit i hand kunde vi ha gjort mera.

Den här gången annonserar Uppsalahem i två uppsalatidningar, de informerar på sin hemsida och i sin interna tidning som går ut till alla hyresgäster.

Chansen att återanmäla sig finns från och med idag och fram till årsskiftet. En speciell telefonsvarare där man kan knappa in sitt personnummer har inrättats för det här.

Även Hyresgästföreningen i Uppsala har fått många samtal från arga köande som förlorade sin plats för snart två år sedan. Ann-Katrin Nnamaka är ordförande:

- Jag tycker att det är bra gjort av Uppsalahem att ge de här bostadssökande möjlighet att komma tillbaka till kön, men nu måste Uppsalahem gå ut med information så inte nån missar det igen.

- Det är många som har reagerat och vi har lyssnat, och nu ger vi ett engångserbjudande som är väldigt bra, säger Fredrik Holm, fastighetschef på Uppsalahem.

Telefonnumret för att återinskriva sig är 018-727 36 55.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista