Allt fler älgskador på träden

Antalet skador på tallarna orsakade av älgar har ökat markant det senaste året. Lägger man ihop årets skador med skador från tidigare år nästan varannan tall drabbad.

Årets älgbetesinventering visar att nio procent av tallarna i Norduppland är skadade. I vissa områden är det ännu fler. I Östhammarsområdet är 14 procent av tallarna skadade. Och det här kan stora ekonomiska förluster för markägarna då virket blir mindre värt. I värsta fall kan man behöva börja om med planteringarna.

Samuel Ståhl arbetar åt skogsbolaget Stora Enso i Norduppland med frågor om vilt och jakt, och han sett rapporten. Han säger att markägarna måste vara uppmärksamma på utvecklingen.

Vad årets ökningen beror på vet man inte. Det kan vara den hårda vintern eller så har älgstammen ökat. Och till skillnad från tidigare, då antalet skador har minskat, är det i fler tallar än tidigare år som är skadade.

Skadorna på träden kan ge ekonomiska förluster för markägarna. I värsta fall måste markägarna sätta om plantorna, eller så byta trädslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista