Läkemedelslista ska öka barns säkerhet

Läkare vet inte alltid vad dom gör när dom ger barn medicin. Men nu blir landstinget i Uppsala först i landet med att presentera en lista över rekommenderade läkemedel för barn.

Barnhälsovårdsöverläkare Björn Wettergren, på Akademiska sjukhuset, tror att den nya listan kommer att vara till stor hjälp för länets läkare:

- Tyvärr finns det idag en mängd läkemedel som inte är utprovade på barn. Tyvärr är det en del som vi höftar och det finns beredningsformer som inte finns för barn men du vill ge medicinen ialla fall och du vill få till det på något sätt men du är inte säker på vad du gör...

För att läkarna i Uppsala län ska veta vad dom gör när dom behandlar barn har landstinget sammanställt broschyren Rekommenderade läkemedel för barn 2007. I den finns en lista över läkemedel som särskilt lämpar sig sig för barn. Listan baseras på den kunskap som finns, men faktiska tester av mediciner på barn görs inte. Skälen till det är delvis etiska, men framförallt beror det på att barn-medicin säljer för dåligt, säger Överläkare Björn Wettergren:

- Hittills har det inte varit lönsamt att göra sådana här test och därför är barngruppen utanför när det gäller att göra sådana här läkemedel.

- Men genom en sådan här lista, finns det inte en risk att man ökar förskrivningen av medicin till barn?

- Det beror på hur du tar fram listan, den här listan är till för att få en begränsad och optimal användning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista