Privat hemtjänstbolag kritiseras

Den 70-åriga kvinna som i går kväll avled i sin lägenhet i Uppsala, larmade det privata hemtjänstbolaget tre timmar innan hon påträffades död. Ett nyckelslarv ska bland annat ha gjort att det drog ut på tiden.

Det var strax efter halv åtta i går kväll som den 70-åriga kvinnan larmade det privata vårdbolaget Förenade Care i Uppsala. Först kvart över tio, alltså nästan tre timmar senare, kunde personal ta sig in i lägenheten å då fann de kvinnan död på sin säng.

Exakt varför det tagit så lång tid är inte klart, men enligt Niklas Ahlgren, som är verksamhetschef på en av Förenade Cares avdelningar i Uppsala, så har vårdpersonal funnits vid lägenheten tidigare på kvällen, men då inte kunnat komma in för att man inte haft med sig rätt nycklar. Ahlgren vill inte kommentera händelsen ytterligare utan hänvisar till polisen tekniska undersökning.

Kvinnan ska i sitt röstmeddelande bland annat ha nämnt något om en kniv, men det finns i dagsläget inget som tyder på att brott begåtts. Polisen har i dag genomfört en teknisk undersökning å en rättsmedicinsk obduktion ska också göras.

Om vårdpersonalens agerande kommer att få några konsekvenser för vårdbolaget är ännu oklart. Det säger äldreskyddsombudet Elisabeth Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista