Prova nya E4:an under lördagen

Idag finns det möjlighet för intresserade att provåka en del av den nya E4:an mellan Uppsala och Mehedeby. Vägverket har ordnat tolv guidade turer som utgår från Tierp, mellan klockan tio och tolv idag. 

Upplandsnytt har också provåkt delar av den nya motorvägen, tillsammans med Lennart Andersson som är Vägverkets byggledare för den norra delen.

- Nu gasar vi, men bara i sjuttio än så länge.

På den nyasfalterade vägbanan möter vi lastbilar med fulla gruslass och grävskopor. Knappt 8 mil lång ska den nya 4-filiga motorvägen mellan Mehedeby i norr och Uppsala i söder bli. I huvudsak genom skogslandskap. Och omkring en halvtimma kommer man att tjäna jämför med den gamla E4:an. Men hur fort kommer man då få köra på den 10 meter breda vägbanan?

- I dagsläget blir det en 110-väg, men det kan bli högre i framtiden.

- Och vad kommer då hela kalaset kosta?

- Totala byggkostnaden för 7,8 mil väg blir 2,5 miljarder kronor. Totalt med alla andra kostnader inräknat blir det drygt 3,2 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".