Skicka döda fladdermöss till Uppsala

Har du hittat en död fladdermus? Skicka den till Uppsala för undersökning. Där finns nämligen veterinärer som kollar att fladdermusen inte haft den lömska, dödliga sjukdomen rabies. Såvitt man vet har det inte hänt ännu i Sverige - men risken finns.
Rabies kan också drabba människor. För två år sedan avled en ung kvinna i Stockholm som smittats av en hundvalp i Thailand. När det gäller djur har Sverige däremot inte haft något fall av rabies sedan 1886, för över 100 år sedan. Och så vill man förstås att det ska förbli. Men det finns hot. Ett av dem är fladdermöss. - I Danmark blev får smittade med rabies från fladdermöss 1998, säger Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Det är hon som tar emot de döda fladdermöss som postats till SVA. - I fjol fick vi in 50. I år har det kommit 17 hittills. De flesta från allmänheten, men också några från veterinärer och kommunanställda, berättar veterinär Nöremark. Forskarna vet ännu inte så mycket om hur rabiessmittade fladdermöss beter sig. Men bara det faktum att djuret går att ta i när det är vaket anses vara misstanke nog för att handskarna måste på.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".