Åtal och mångmiljonvite hotar Dragon Gate

Överträdelserna i samband med bygget vid Dragon Gate i Älvkarleby kan leda till åtal och vite på upp till 20 miljoner kronor. Förutom att Arbetsmiljöverket kommer att kräva in miljonbelopp för tidigare överträdelser, så kopplas nu även polis och åklagare in.

På måndagseftermiddagen var arbetsmiljöverkets inspektör Lars Nordström på plats vid Dragon Gate för att än en gång plombera den hiss som inte är funktionsduglig:

- Nu ska vi säkra hissen så att den inte ska användas igen. Nu har man försökt att få den godkänd men den har sådana brister så att den uppfyller inte våra eu-regler.

På nytt plomberades alltså den hiss som inte godkänts av Arbetsmiljöverket, men som ändå fortsatt att användas av byggjobbarna vid Dragon Gate.

Den tidigare plomberingen bröts och det är en förseelse som nu kan leda till åtal för Dragon Gates ledning, dessutom kan det bli åtal för att man använt sig av en byggnadsställning som helt saknat säkerhetsskydd, det säger Arbetsmiljöverkets inspektör Lars Nordström:

- Det kommer nu att pågå de närmaste månaderna där vi försöker driva de här frågorna och klarlägga för polis och åklagare.

Förutom åtal mot Dragon Gate, så överväger Arbetsmiljöverket att ålägga ett nytt vite för den otillåtna hissen på upp till 20 miljoner kronor. Det har även pratats om att dom kinesiska byggjobbarnas arbetstillstånd skulle kunna dras in, men nu säger migrationsverket att de inte kan fatta ett sådant beslut.

Erland Ågren VD på Dragon Gate tar avstånd från att plomberingen på hissen brutits och säger att det handlar om en kulturkrock:

- Jag har inget alls med byggnationen att göra, däremot har jag ett samordningsansvar. Där har jag nu, när det gäller säkerhetsdelarna, avsagt mig ansvaret eftersom de inte följer reglerna. 

- Det här har varit en lång historia med en mängd problem, vad tänker du om det?

- Det är en kulturkrock men det ursäktar inte att man bryter mot lagen. Men det här är något som vi måste ta tag i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".