Protester mot namnförslag för nya stationsområdet

En provokation mot Uppsalas kvinnor. Så beskriver undertecknarna av en protestskrivelse Uppsala kommuns arbete med att ge namn åt nya platser i kvarteren runt stationsområdet.
Inför den stora ombyggnad som planeras i området har namnförslag tagits fram till fyra nya platser som kommer att skapas på området - och samtliga är uppkallade efter män. Upprörande, tycker Brita Christiansen, en av initiativtagarna till protestskrivelsen. - Det här är en provokation. Vi lever i en jämställd tid och jag tycker att minst två av namnen borde vara kvinnor, säger hon. Området kring Uppsala central och kring Östra stationsområdet ska ju byggas ut till ett nytt resecentrum, och ny detaljplan ska tas för området, och därför ska kommunen nu bestämma vad flera nya platser och torg på området ska döpas till. Fyra nya namn på platser och torg har kommunen nu lagt fram som förslag, som fullmäktige ska ta ställning till. Och samtliga fyra är manliga namn - det är Olof Palmes plats, Raoul Wallenbergs plats, Anders Diös plats och Nils Ericsons plats. Ingen kvinna. Och i flera remissvar finns protester mot det, och Brita Christiansen, som själv arbetar som tjänsteman inom kommunen, har tillsammans med 30 andra personer skrivit på ett protestbrev. Bland annat påpekas att varken Olof Palme eller Raoul Wallenberg har någon starkare Uppsalaanknytning. Och det finns lokala kvinnor att lyfta fram, menar Brita Christiansen. - Det finns en rad kvinnor som haft stor betydelse för historien. Även om Palme och Wallenberg är tunga namn så tycker jag att de passar bättre i huvudstaden och där finns det ju redan platser uppkallade efter dem, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".