Få skrotbilstips från upplänningarna

I mars i år inledde Håll Sverige Rent sin skrotbilsinsamlingskampanj men hittills har man bara fått in 887 tips om skrotbilar i Uppsala län vilket är en av de sämsta resultaten i landet. I Stockholm har till exempel över tio tusen tips kommit in.
Kampanjledaren Ulf Nordberg tror att en av förklaringarna är att det är få i Uppsala län känner till kampanjen. - Det är möjligt att vi måste vara mer aktiva och berätta för upplänningarna hur de enkelt blir av med skrotbilarna, säger han. Syftet med skrotbilskampanjen är att människor ska kunna ringa och tipsa om bilvrak som står och rostar sönder ute i naturen så att vraken sen kan transporteras till bilskroten. Kampanjen inleddes i maj förra året i fyra län, och i mars i år drog kampanjen igång i Uppsala län. Enligt Håll Sverige rent fanns det då omkring 6000 skrotbilar som låg och skräpade i den uppländska naturen, men upplänningarna tycks alltså inte vara speciellt aktiva när det gäller att tipsa om skrotbilar. Totalt har över 51 000 tips från hela landet strömmat in men bara 887 av dessa är från Uppsala län - sämst har det gått i Jönköping där bara 746 tips kommit in. Men Ulf Nordberg tror inte att den låga siffran enbart beror på dålig information. - Uppsala kommun är sedan länge mycket duktig på att få bort skrotbilar från naturen, och det kan bidra till det låga antalet tips, säger han. Och för den som har en skrotbil som ligger och skräpar i trädgården eller hittar en ute i skogen går det alltså bra att ringa kampanjens tipstelefon. - Om det är ägaren som ringer in skickar vi hem papper som ska fyllas i. Sedan kommer vi och hämtar bilen gratis. Om det inte är ägaren måste vi först göra en utredning för att se om det verkligen är en skrotbil eller inte innan den forslas bort, säger Ulf Nordberg, kampanjledare för skrotbilsinsamlingen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista