Nya anklagelser mot Attendo Care

Hemtjänsten i distriktet Heidenstam i Uppsala, som drivs av vårdbolaget Attendo Care, kan nu komma att granskas. Detta efter en anonym anmälan som kommit in till länsstyrelsen med uppgifter om att stora brister skulle råda i hur hemtjänsten fungerar i distriktet.

Anders Forslund är socialkonsulent på länsstyrelsen:

- Vi kommer att gå igenom anmälan noggrant och se vilka punkter som kan vara värda att granska närmare.

Enligt den anonyma anmälan till länsstyrelsen råder svåra missförhållanden i hemtjänsten i distriktet Heidenstam. Ibland ska det enligt anmälan hända att gamla kan få frukosten först vid 11 eller 12 på dan och sen få lunch klockan ett, något som i så fall kan vara särskilt allvarligt för hemtjänsttagare som har diabetes och som har behov av regelbundna måltider.

I anmälan står det också att städning som ska ges var tredje vecka bara ges var tredje månad. Dessutom sägs att hemtjänsten missar att utföra andra insatser som är beviljade, som t ex tvätt av kläder, duschning och att få komma ut från hemmet. Och allt har sin grund i underbemanning, påstås det i anmälan.

Med anledning av anmälan kommer nu länsstyrelsen att begära besked på ett antal punkter från Uppsala kommun om hur verksamheten fungerar i distriktet.

Det var också i samma hemtjänstdistrikt som det nyligen uppmärksammade fallet inträffade då en 80-årig man fallit men Attendo Cares personal inte upptäckte lårbensbrottet och sedan inte åkte ut då mannen larmade fler gånger.

Magdalena Barkfeldt är chef för hemtjänstdistriktet Heidenstam:

-Det är klart att man blir både ledsen och förvånad över att någon skrivit en sådan här anmälan.

- Ligger det något i den?

- Nej, jag anser inte det. Vi tycker att vi har en väl fungerande verksamhet. Det är alltid så när man arbetar med männiksor att det kan ske misstag och så fort vi får reda på det så rättar vi till det, men i det här fallet så finns det vare sig namn på anmälaren eller på vilka anmälan avser.

Kontakta reporter: Marten.Nilsson@sr.se