Ullenhag blir partisekreterare hos FP

Erik Ullenhag blir ny partisekreterare hos folkpartiet. Erik Ullenhag säger att det var ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till.

- Det är klart att det känns jätteroligt att vara med och leda  Folkpartiet när vi har fått regeringsmakten i Sverige.

- Betyder det här att folkpartiet får en mer socialliberal profil igen?

- Jag hoppas kunna bidra till att vi får en något bredare bild av Folkpartiet än vi kanske har haft på senare år.

En av de första frågorna som Erik Ullenhag i dag fick att hantera gällde protesten från hans egen gamle vän och partikamrat Jan-Ove Jerrestål, fram till nyligen kommunalråd i Uppsala. Jerrestål hotade i ett brev till partiledningen att lämna partiet i protest mot att Nyamko Sabuni utnämndes till minister. Hennes åsikter om slöjförbud och obligatoriska gynekologiska undersökningar av flickor strider mot den liberala ideologin, menade Jerrestål. Som dock i dag har meddelat att han kommer att stanna i partiet, bl a just som en följd av utnämningen av Erik Ullenhag till partisekreterare. Men Erik Ullenhag vill inte kräva att Nyamko Sabuni ska ta avstånd från sina tidigare idéer.

- Jag tror vi ska vara lite försiktiga med att vara för hårda, att man ska få ha lite olika åsikter och föda nya idéer. Jag tycker nog att Nyamko Sabuni har varit väldigt tydlig med att det är Folkpartiets idéer hon kommer att företräda som minister.