Vänster-höger allians styr Heby

Nu är det klart att den nya majoriteten i Heby blir en vänster-höger allians där moderater-och socialdemokraterna blir de nya makthavarna. Centern och länsbytarpartiet stängs ute.

-Roligare uppgifter kunde man ju onekligen ha. Men nu är det ju vikigt att vi får ordning på ekonomin, säger moderaten Gösta Persson som nu blir kommunfullmäktiges ordförande.

Ekonomin blir alltså huvudfrågan för den nya osannolika alliansen.  Utgångsläget för de nya samarbetspartierna har varit att få en klar majoritet i fullmäktige och slippa ständiga återremisser. Socialdemokraternas Carina Schön blir kommunalråd.

- Skillnaden blir väl det här att det blir tydligare. När ett ärende kommer upp till fullmäktige ska man veta hur det blir. Det ska inte vara att man återremitterar hela tiden, utan en klar majoritet och klara besked.

Vad tror då väljarna om det här upplägget? Så här sa en man i Östervåla som Radio Uppland träffade i eftermiddags.

- Ingenting kan ju bli sämre än vad det har varit. Det låter ju väldigt konstigt med moderater och sossar. Men det kan kanske vara så i kommunpolitiken att man lägger de stora frågorna åt sidan och tittar på hur man ska sköta kommunpolitiken.