"Inga kvinnonamn passar för gator och torg"

Kommunens namnberedning kunde inte komma på några kvinnliga namn för det resecenter som planeras i Uppsala. Alla fyra namnförslagen för torg och gator är manliga.
När namnberedningen skulle ta fram förslag på nya namn till gator och torg inom det planerade resecentrum bakom tågstationen i Uppsala, så blev det bara namn på män. Raoul Wallenberg och Olof Palme, två av namnen saknar till och med anknytning till Uppsala, och det här har fått jämlikhetsförespråkare att reagera skarpt, vilket vi tidigare berättat om i Upplandsnytt. Varken Iris Gustafsson-Johnsson, som är ordförande i namnberedningen eller vice ordföranden i nämnden, moderaternas Lars Bäcklund, kan erinra sig något kvinnonamn som diskuterats för någon plats inom det nya resecentrumet. Hon kan inte heller komma ihåg att man aktivt letat efter något kvinnonamn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".