SSU-ordföranden fälld i tingsrätten

SSU-ordföranden fälld för krogbråk

SSU-ordföranden Anna Sjödin döms till 120 dagsböter à 300 kronor för inblandningen i krogbråket på Crazy Horse i januari. Hon dömdes på samtliga fyra åtalspunkter. Anna Sjödin fälls för förolämpning, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande.

Hon ska också betala skadestånd till ordningsvakten Babak Jamei på 5 500 kronor. Två vittnesmål övertygar tillsammans med ordningsvaktens uppgifter tingsrätten om att Anna Sjödin har kallas Babak Jamei för svartskalle samt sagt något om att personer som han inte var välkomna i Sverige. Fyra vittnen har intygat att Anna Sjödin gjort våldsamt motstånd när hon skulle föras ut från restaurangen.

Det är således en massiv bevisning som ger stöd åt bedömningen att Anna Sjödin satt sig till motvärn i Babak Jameis myndighetsutövning. Men vad det här kommer att ge för konsekvenser för Anna Sjödins framtid inom SSU är ännu oklart.
- Det beror på hur det ser ut efter att vi medlemmar har diskuterat det här, säger Mari Zakariasson som är ombudsman för SSU i Uppsala län.

Det kan alltså bli så att hon får sitta kvar, även om hon fälls?
- Om hon har stödet från medlemmarna, ja.

När ska ni diskutera det här?
- På det närmaste styrelsemötet som sker inom en vecka eller två. Efter mötet kommer vi att ta upp det på riksnivå, om vi anser att det inte är så lämpligt att hon sitter kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".